Monday, December 2, 2013

Stuffed tomatoes with spicy mincemeat (Ugnsbakade tomater med kryddig blandfärs)

Ingredients:

  • 6 fine beef tomatoes
  •  some olive oil
  • garlic cloves 
  • 1 yellow onions
  • 2 cups of cooked rice, basmati
  • 1-2 tbsp. of white wine (ev.some water if needed)
  • 1 tsp of cumin, chili & cinnamon
  • salt and pepper as always
  • 150 gr of feta cheese or breadcrumbs
  • fresh parsley on the top
  • baby leaf
  • 400 gr of mixed beef and pork mince

Recipe:

Preheat an oven to 225° 
Cut the tomatoes, empty them (with a spoon for ex.) and keep the hat + the pulp for later. 

Heat the olive oil in a sauce pan to prepare your meat sauce. Fry the onion and the garlic, add the mince and the pulp, season with your spices. In the meantime cook the rice in a small saucepan on the side. Now pour in the white wine, simmer on low heat . Cook for 5 minutes longer. 

Fill the tomatoes with the mixture (mince & rice), and mix in the cheese. Sprinkle with parsley on the top. Arrange the stuffed tomatoes on a baking dish and bake, until you find your tomatoes tender and soft. Should take about 20 minutes, depends on your oven. Serve hot or preheat next day. A really nice & tasty winter dish. 

Ingredienser:

  • 6 stora fina bifftomater
  •  lite oliv olja 
  • vitlöks klyftor
  • 1 gul lök
  • 2 muggar vitt ris (basmati)
  • 1-2 teskedar vitt vin (ev. lite extra vätska vid behov)
  • 1 tesked av cummin, chilipeppar & kanel
  • salt & peppar hör till
  • 150 gr feta ost eller ströbröd om du föredrar
  • färsk persilja för garnening
  • lagerblad
  • 400 gr blandfärs

Recept:

Förvärm ugnen  till 225° 
Skär och töm tomaterna (med en soppsked), spara fruktköttet och hatten till senare.

Värm upp oljan och stek lök, vitlök tillsätt sedan köttet och tomaterna, sist kryddorna. Häll i vinet och l
åt såsen stå och puttra tills den blir klar. Under tiden kan du koka ditt ris i en liten kastrull.  Blanda såsen och riset och fyll dina tomater till bredden, lägg på osten, hatten och kör in i ugnen i ca 20 minuter tills tomaterna får en fin färg och blir mjuka. Servera dom varma men resterna kan med fördel ätas dagen efter. Gott och smakrikt i vintertid. Bon app'!


No comments:

Post a Comment